Ladattavat materiaalit

Palkintotaulu – uuden taidon opetteluun ja motivaation herättelyyn

Miten käyttää palkintotaulua?
Tavoitteeksi asetetaan jokin opeteltava taito. Kun tämä tavoite on saavutettu, saa lapsi laittaa onnistumisen merkiksi tarran palkintotaulun pyöreisiin kuvakkeisiin. Kun tarroja eli onnistumisia on tarvittava määrä, saa lapsi laatikkoon merkityn palkinnon 👍🏻✨️

Alla muutama seikka, jotka ovat tärkeitä tällaisen ulkoisen palkkiojärjestelmän käytössä

➡️ Tavoite ja palkinto tulee asettaa yhteistyössä lapsen kanssa.

➡️ Asetetun tavoitteen tulee olla pieni, saavutettavissa oleva ja myönteinen

Esimerkiksi
”Vien lautasen tiskialtaaseen ruokailun jälkeen.”
”Kerään junaradan laatikkoon leikin jälkeen.”
”Sammutan puhelimen klo 18.”

Tässä esimerkkejä epäsopivista, liian laajoista ja vaikeista tavoitteista
”En koskaan riitele kavereiden kanssa.”
”En ikinä jätä leluja lojumaan lattialle.”
”Tottelen aina vanhempia.”

➡️ Palkinnon tulee olla sellainen, joka on lapsen saatavilla hyvin pian täyttyneen tarra-määrän jälkeen. Se voi olla esimerkiksi perheen yhteinen tekeminen, lempiruoka tai jokin pieni materia.

➡️ Palkintotaulusta tulee puhua aina myönteisesti, esimerkiksi näin: ”Muistellaan yhdessä, mikä kiva palkinto odottaakaan, kun puet itse päivävaatteet päällesi.” 

Palkintotaulua EI siis tule käyttää uhkailun keinona näin: ”Jos et nyt pue vaatteita päällesi, et saa myöskään palkintoa!”

➡️ Tärkeää on, että lapsi saa onnistumisen kokemuksia ja tämän palkintotaulun avulla onnistumiset tulevat konkreettisiksi ja näkyviksi 💪

Nuoren tai aikuisen työjärjestys – tukemaan oman toiminnan ohjausta  

Tämä työjärjestys tukee oman toiminnan ohjausta tarjoten selkeän ja jäsennellyn pohjan arjen toiminnolle. Työjärjestys tekee työvaiheet näkyviksi, mikä taas tukee suunnittelua, ennakointia, kokonaisuuden ja ajan hahmottamista. Tämän voit ottaa nuorelle tai itsellesi käyttöön.

Työjärjestyksen oikealle puolelle voi merkata jokainen pilkottu toiminto tehdyksi ja tarvittaessa ennalta ajastaa se.

Puen tässä järjestyksessä – tukemaan lapsen itsenäistä pukeutumista myönteisesti

Tämä kuville tarkoitettu pukemisjärjestys on tehty tukemaan lapsen itsenäistä pukeutumista. Materiaali auttaa hahmottamaan pukemisen vaiheita selkeässä järjestyksessä ja toimii visuaalisena muistutuksena eri vaatekappaleista. Jokaiselle pukemisvaiheelle on oma laatikkonsa, johon voi piirtää tai liittää kuvan kyseisestä vaatteesta. Nuolten avulla lapsi näkee selkeästi, missä järjestyksessä vaatteet puetaan.

Kuvallinen tuki lisää lapsen ymmärrystä, onnistumisen kokemuksia ja itseluottamusta pukeutumistilanteissa.

Muista pitää tunnelma myönteisenä: kehu jokaista yritystä ja iloitkaa yhdessä. Pienetkin edistysaskeleet ansaitsevat huomion; ne vahvistavat lapsen motivaatiota, itsevarmuutta ja pukeutumisen sujuvuutta.